Rijbewijs

Rijbewijs

Afgelopen week heb ik voor de zoveelste keer, ik ben de tel een beetje kwijt, mijn rijbewijs vernieuwd c.q. verlengd. Ik had een brief gekregen, dat ik mij moest laten keuren i.v.m. mijn leeftijd …. neeeee …… en het feit dat het om een groot rijbewijs ging. Na een interne evaluatie, klinkt interessant, heb ik besloten om mijn groot rijbewijs in “de wacht” te zetten.

Deze maand ben ik al weer 44 jaar in het bezit van mijn rijbewijs. Ik kreeg, toen ik 18 jaar werd, de rijlessen van mijn ouders aangeboden. Ik hoor het mijn vader nog zeggen: “Alvast je cadeau voor het behalen van je VWO-diploma!” Na 17 officiële lessen, ik oefende met mijn vader al lang elke zondagochtend op een groot parkeerterrein bij mijn oude voetbalclub DCG, mocht ik begin juli 1976 afrijden. Ik zag alleen een beetje tegen de ogentest op, toen al ….. , maar gelukkig kon ik het kenteken lezen van een verderop geparkeerde auto. Vol goede moed vertrok ik samen met de examinator. Er waren een paar twijfelgevallen onderweg, maar ik kreeg geen ingreep! Toen we terugkwamen bij het CBR sprak hij voor mij de volgende magische woorden uit: “Je bent geslaagd, maar je rijdt nog onvolwassen!” Nou ja zeg, ik was net 18 en in 1976 was je met 21 jaar pas volwassen, dus …..

In 1980 haalde ik aan het einde van het 3e jaar op de KMA mijn ‘groot’ rijbewijs, dat toen nog helemaal overgeschreven werd op je burgerrijbewijs en zodoende had ik alle rijbewijzen (inclusief bus met aanhanger …..), behalve mijn motorrijbewijs.

In al die jaren heb ik, voor zover ik mij kan herinneren, maar 1x een ongeluk gehad en dat was op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo en heb ik, inclusief het rijden voor de Chauffeursdienst Zwolle, al circa 1 miljoen kilometers gereden…..  Niet slecht voor iemand die ‘onvolwassen’ begon!

Eén ding moet ik nog wel eerlijk bekennen …… Ik haalde dan wel in 1x mijn rijbewijs, maar zakte dat jaar wel voor mijn VWO! Mijn ouders hebben mij dat destijds vergeven en ik heb dat het jaar daarop goedgemaakt!

Comments Are Closed!!!